Pages

Thursday, July 1, 2010

Cei 3 din tot si toate: TVA, baril si Euro



Iata ca a venit si ziua de 1 Iulie 2010, despre care televiziunile ne-au bombardat cat au putut de mult ca e ziua in care trebuie sa uitam de viata buna pe care am dus-o pana acum. Astazi TVA-ul a mai imbatranit un pic si cifra ce il reprezinta e mai impunatoare. Merita cumva sa il sarbatorim?

E si normal, noi suntem partneri cu statul in tot ceea ce facem, nu? Statul ne "ajuta" atat de mult incat trebuie sa ii oferim cat mai mult din firmitura de salariu cu bratele deschise si zambete pe buze. El ne ocroteste si el ne face mari asa ca trebuie sa ii lustruim pantofii si sa facem in asa fel incat masinile bravilor conducatori sa straluceasca incat sa ne orbeasca!

Avand in vedere isteria generata ca de obicei de TV, acest mijloc mirific de manipulare a maselor, mereu la moda si mai actual decat niciodata, cei care ung rotitele comertului au inceput sa se invarta mai cu spor marind preturile.

Astfel, de la producator, trecand prin toti intermediarii, pana la utlimul vanzator en-detail, fiecare va mari pretul produsului cu cate 5%. Fiecare se teme sa nu piarda, insa cel care plateste toate aceste majorari este consumatorul final.

Acum ca am clarificat majorarile provocate de TVA mai este si pretul benzinei/motorinei, care evident si el creste pentru ca s-a mai scumpit barilul. Cum totul pe lumea asta se transporta, vom regasi in pretul produsului si majorarea pretului combustibilului utilizat la transportul acestuia.

Dar stai, ma uitat de mirificul Euro care calca in picioare moneda nationala care graviteaza pe undeva pe la genuchiul broastei.

Pai daca mai creste si Euro, insemana ca iar se scumpeste combustibilul, marfurile aduse de peste granita se scumpesc iar si astfel pretul final al produsului mai urca inca odata.
Iimpresionant nu?

Cu toate astea, am vazut un exemplu aseara cand m-am gasit fara voia mea in fata unui televizor la ora de stiri. Era vorba desrpre un salam. Pretul sau urma sa se majoreze de la 12.7 lei la 13.2 lei, zicea vanzatorul. Sincer nu, pare chiar atat de catastrofal pe cate se prevedea, insa toate cresterile se aduna, iar pentru bugetari, acestea fiind corelate si cu o diminuare a salariilor cu 25% sau chiar restructurarea postului respectiv, viitorul pare destul de mic si negru.

Ce putem face acum, sa ne lasam inconjurati de panica, sa ne luam cu mainile de cap si sa ne smulgem tot parul pe care-l mai avem?

Supravietuirea e sinonima cu puterea de adaptare. Tot ce ni se intampla in viata se intampla cu un scop. Din fiecare intampalre trebuie sa invatam cate ceva. Sa fim mai prevazatori, mai chibzuiti si mai flexibili.
Deoarece omul este cea mai prolifica fiinta de pe acest pamant e clar ca se adapteaza oricaror conditii de mediu. Important e insa si factorul psihic iar mass media incearca sa darame si sa descurajeze cat mai multe minti atat de usor modelabile.

Oamenii au puterea de a supravietui fara tavi pline de fripturi, valuri de alcool fin corcit cu energizant si fara gratare la sfarsitul fiecarei saptamani. Unde mai pui ca toate astea nu fac decat sa ii subrezeasca sanatatea, acumuland toxine in corp si sa il trimita la un spital din care poate nu va mai iesi pe propriile picioare.

Poate ca asa vom fi motivati sa mancam mai sanatos, sa facem mai mult sport, lasam masina acasa si mergand pe jos sau cu bicicleta si ne vom prelungi viata pentru a plati si mai multe impozite.
Dar tot statul are grija de asta si loveste cat de tare poate si in sistemul sanitar. Ce nevoie avem de spitale si medicamente? Cei cu sanatatea subreda vor fi nevoiti sa inceapa sa se intereseze de oferte la servicii funerare si uite asa selectia naturala va interveni in viata noastra monotona.
Prin asta statul se asigura ca nu va mai plati multe pensii, compensari si ajutoare sociale pentru bolnavi si peste cativa ani vom avea o natiune complet sanatoasa si sa te tii atunci prosperitate si crestere economica cand nu va fi nimeni bolnav, nu va fi nevoie de spitale si farmacii.

Sa aiba oare cineva are un plan diabolic, pe termen lung, de a cuceri lumea? Macar sa ne zica si noua ca sa stim de ce se iau aceste masuri.

1 comment:

  1. Eh, daca asa a decis Basescu, pana la urma vom plati cu 5% mai mult si vom trai cu 5% mai prost... da' chiar de murit... nu prea!

    ReplyDelete