Wednesday, June 16, 2010
Necuvantorul potrivit
E minunat ca atunci cand treci pragul casei, un suflet care te-a asteptat toata ziua te intampina cu bucurie in ochi si dorinta de joaca.
Un catel va alerga spre noi dand voios din coada si va dori sa isi manifeste afectiunea in singurul mod pe care il cunoaste si de care este capabil, umplandu-ne mana de bale. Dar nu il putem certa si nu putem fi suparati pe el chiar daca sare pe noi si ne agata din greseala haina. Ne iubeste si ne-a asteptat toata ziua.
Pisica va sta si ea cu nasul in sus privindu-ne chipul, imediat ce pasim in casa. Venita probabil de curand din culcusul ei sau din pat, unde a stat intinsa precum o printesa, e calda si inca usor adormita. Dupa ce se asigura ca am inchis usa si nu mai plecam nicaieri, paseste agale in centrul sufrageriei, se intinde iar apoi se tolaneste exact in mijloc, pentru ca nu cumva sa treci pe langa ea si sa nu o vezi. Nu vrea mult, vrea o mangaiere. Imediat cum mana ii atinge blanita, incepe sa toarca incontrolabil de fericire.
Pe langa catei si pisici, putem sa ne gandim si la pestisori, porcusori de Guineea, hamsteri si de ce nu papagali.
Ce companion e cel mai potrivit pentru fiecare dintre noi?
Pai e simplu, daca suntem persoane active si dupa o zi de stat la birou avem energia sa iesim la o plimabre sau chiar sa alergam in parc, categoric un catel este alegerea potrivita. Stiu ca poate unii vor spune, ca un catel in apartament e chinuit. Nu este mai chinuit decat cel care sta la curte si are un areal redus in care se misca de dimensiuni mai mici decat cele ale unui apartament.
Un catel necesita educatie si activitati care sa-l implice si sa il faca si pe el sa fie activ. Un catel solicitat este fericit, simte ca ia parte la ceva, ca se joaca si ca e util.
Un catel necesita minim 3 plimbari pe zi a cate minim 30 minute fiecare asa ca includerea acestor iesiri in program este imperativa.
Pentru cei care sufera destul de des de maladia cumplita "birou-pat" si nu mai au nici un fel de energie cand vin de la birou, pisica este cel mai mare companion care necesita mai putina activitate. In locul ei, puteti opta pentru pestisori, hamsteri sau porcusori de Guineea.
Pisicile se descurca usor cu nevoile fiziologice, invata repede sa foloseasca ladita cu nisip, pe cand motanii vor tinde uneori sa isi marcheze teritoriul, ceea ce nu e de ignorat.
Nu recomand nimanui sa se inhame la ingrijirea unui animalut de companie daca simte ca are un program prea incarcat sau nu are timp nici macar pentru el/ea.
A te asigura ca nu ai vreo alergie la blanita/penele/puful unui animalut de companie este un primul pas pe care trebuie sa il faci. Chiar daca iti doresti o anume rasa de pisic de exmeplu dar la blanita caruia dezvolti o alergie, priveste spre alte variante. Toate sunt suflete care nu stiu sa minta si vor oferi iubire neconditionata in schimbul catorva minute de joaca pe zi si pentru un pumn de mancare.
Labels:
catel,
companion,
hamster,
necuvantator,
papagal,
pisica,
porcusor de Guineea
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
La căţei cele mai bune plimbări sunt cele de la 3 noaptea!
ReplyDeleteAm patit si asta, dar a fost vina mea, i-am dat cateva felii de portocale si struguri...poftea si el asa ca le-a prins din aer :)
ReplyDeletePS: Dupa acest desert, a baut apa...de unde avea sa stie ce urmeaza?
mai mie imi plac animalele dar mai mult asa doar de la distanta, sa ma uit la ele...nu am fost niciodata foarte atasata de animale, nici macar atunci cand eram mica...am o colega care are caine si mama prietenului meu avea, era ok asa cateva ore sa stau sa ma joc cu el, dar sa il am eu nu cred ca ar functiona, pentru ca de multe ori sunt o persoana prea lenesa si nu sunt inca foarte responsabila tot timpul...asta poate si din cauza ca e tot timppul mama langa mine:p
ReplyDeleteIn mod firesc, alegerea fiecarui tip de animalut necesita alocarea unui oarecare timp si pentru igiena acestuia pentru a pastra un aer placut in casa si a evita asezarea unui covor de blana peste cel deja existent in sufragerie (pentru cine mai are).
ReplyDelete