Pages

Wednesday, May 19, 2010

Vointa baietilor cu ochi albastri



A venit caldura si odata cu ea aduce in micul Paris blocaje cauzate de oamenii nemultumiti de deciziile celor pe care i-au reales in urma cu ceva vreme, veniti acum cu mic cu mare pentru a protesta.
Azi de dimineata, in drum spre birou, am trecut si pe langa Piata Victoriei pe departe. Ma asteptam sa vad cateva autocare cu oameni insa am vazut neasteptat de multe. In timp ce stateam la un semafor am avut ocazia sa vad expresiile de pe fetele celor din autobuze si ale celor ce mergeau pe jos nemultumiti ca traficul rutier a fost restrictionat si deviat.
Comparand aceste elemente distince ale aceluiasi tablou am observat ca au reusit sa ne dezbine din nou.

In autobuze se gaseau bugetarii ce priveau cu dispret si invidie pe cei ce mergeau spre servici la patron si parca ziceau "Noi am venit de departe sa ne sustinem cauza iar voua de aici nici nu va pasa si nici nu ne sustineti in vreun fel!". Se citea pe fetele lor ura pentru cei ce nu lucreaza la stat desi piata muncii e libera si nimeni nu i-a tinut cu forta in locurile de munca acum le sunt amenintate.

De cealalta parte se gaseau pietonii ce se grabeau spre servici pentru a fi punctuali si pentru a nu da ocazia sefului direct sa faca vreo remarca ce le-ar putea periclita postul. Ei ii dezaprobau pe bugetarii din autocare. "Uite. Din cauza lor azi voi ajunge tarziu, din cazua lor azi voi sta mai mult pe drumuri in loc sa fiu la timp la lucru si sa ajung apoi mai devreme acasa la familie sau la o intalnire cu prietenii."

Dar ce folos sa ne purtam pica intre noi. Suntem cu totii victime ale unui sistem defect pe care nimeni nu are intentia sa il repare. Au dat frau liber creditelor pentru a-i indatora pe oameni iar acum le ameninta veniturile amenintandu-i direct pe ei. Cineva care are o rata pentru casa pe 20-30 de ani, a ajuns sa fie axat doar pe a-si pastra locul de munca pentru a-si putea plati rata. Daca nu reuseste, va ramane cu o parte din bani dati, fara casa si aruncat in strada si mai ales fara nici un viitor.

Oamenii inca nu inteleg ca nu se va intampla nimic decat daca vor dori cei care au orchestrat atat de frumos si revolutia din '89.
Fara vointa baietilor cu ochii albastrii nu vom asista vreodata la nici un fel de schimbare de guvern sau macar de decizii.
Simpla deplasare a maselor de oameni care nu au nici o tinta exacta nu ajuta la nimic. E nevoie de strategii, tinte fixe, oameni din interior si scenarii credibile.
Poate ca filmul a inceput deja sa se deruleze cu amenintarea reducerii de 25% ca sa aiba scuza aducerii oamenilor aici...cine stie, vom trai si vom vedea.

2 comments:

  1. Bine, dar măsurile cu reducerile de salarii şi pensii ii vizează pe cei care au venituri de la bugetul de stat; cei care sunt în domeniul privat nu sunt afectaţi; fiecare are gramul lui de durere; asta nu înseamnă că în domeniul privat umblă câinii cu covrigi în coadă...

    ReplyDelete
  2. Momentan nimeni nu simte nimic din ce s-a decis la intalnirea cu FMI. Cand vor incepe sa se simta insa, nimeni nu va mai avea timp de iesit in strada si toti vor alerga dupa o noua sursa de venit.
    Si cum aceste masuri nu vor fi suficiente, se va lovi si sectorul privat si impozitele vor urca.
    Asta e menirea surubului, sa se stranga. Acum este doar uns un pic pentru a pregati terenul pentru actiunea propriuzisa.

    ReplyDelete