Pages

Thursday, May 13, 2010

Vinovatii fara vina


In ultima vreme a pornit o noua vanatoare de vrajitoare sub forma unei idei marete a nu stiu cui de a eutanasia cainii fara stapan.
Totul pare simplu, se face o campanie in care acesti caini sunt prezentati ca ucigasi nemilosi ce ataca fara motiv si gata, ii convingem pe toti fraierii sa ne sustina.
E bine ca suntem o natiune ce copiaza tot ce prinde mai ales de la americani. Am copiat de la ei Halloween, Valentine's Day si probabil si alte idiotenii, insa nu am reusit sa luam ceva bun si util cum ar fi Politia Animalelor. O organizatie ce se ocupa de animalele fara stapan, le salveaza din tot felul de situatii si le ofera spre adoptie pe cele cu o stare a sanatatii satisfacatoare si cu un comportament prietenos. Si ei practica eutanasiere, insa nu in masa ci in cazuri particulare, cand animalul fie este prea bolnav si nu mai are nici o sansa, fie nu se poate integra in cadrul unei familii adoptive.
La noi insa, se propune solutia barbara ce ma face sa simt cum ne intoarcem in evul mediu unde celebra porunca "Sa i se taie capul!" , folosita in mod haios acum si intr-o reclama, putea fi data de catre conducator pentru un motiv mai mult sau mai putin banal.
Si eu am fost muscat usor de un caine fara stapan in urma cu mai 7 ani, care in sa nu facea nimic altceva decat sa incerce sa ideparteze pe oricine de cuibui unde avea 2 pui mici. Am fost incercuit si latrat de mai multi caini in numeroase randuri, insa am mers mai departe doar privindu-i iar ei au renuntat cand am iesit din teritoriul lor. Toate astea pe strazile din Bucuresti.
Nu sunt un caz care nu a avut de-a face cu ei, insa nu pot sa fiu de acord cu eutanasiera in masa a cainilor fara stapan.
Sterilizarea lor, e calea corecta si nu implica costuri mari. Doar primaria poate umfla costurile cand va organiza licitatia pentru firma ce se va ocupa de sterilizare, firma patronata de vreun membru de partid evident. Licitatiile nu le castiga oricine si in nici un caz cel ce ofera costurile cele mai mici impreuna cu cele mai eficiente solutii.
Nu este corec sa iei viata unei fiinte vii sanatoase fizic si cu un comportament adecvat.
Eutanasierea trebuie sa se faca selectiv, exclusiv pentru cei cu grave probleme de sanatate si cei care un comportament agresiv iremediabil.
Nimeni insa nu incearca macar sa inteleaga de ce latra un caine.
Eu spun NU eutanasiereii cainilor fara stapan!

3 comments:

  1. Nici eu nu sunt de acord cu eutanasierea in masa a cainilor fara stapan. Mai degraba cu sterilizarea lor. Numai ca s-a mai incercat odata sterilizarea cainilor si nu prea a mers. Stiu ca la vremea respectiva am vazut o catelusa cu o eticheta prinsa de ureche, semn ca era sterilizata, dar... ia ghici? Avea puisori!! Deci cineva incasase banii pentru a steriliza cainii si nu-si facuse treaba.
    M-am intrebat si eu de foarte multe ori de ce nu se infiinteaza si la noi Politia Animalelor, dar am gasit raspunusul: in tara noastra nici violatorii si criminalii nu pot fi tinuti in frau si pedespiti cum se cuvine, iar noi avem pretentia sa fie pedepsit un individ care brutalizeaza un animalut... Nu mai vorbesc de faptul ca in strainatate, cei care se ocupa de ingrijirea cainilor (inclusiv medicii) fac voluntariat. La noi... platesti consultatia si la medicul de familie daca ai proasta inspiratie sa te imbolnavesti fara programare! Si tot asa...

    ReplyDelete
  2. Firmele care castiga licitatiile oraganizate de primarie nu sunt niste firme oarecare. Castiga firma cui trebuie care ia pretul cel mai mare si nu face mai nimic. Se dau comisioane in stanga si in drepata iar apoi problema e bagata sub pres pana anul viitor ca nd o vor aduce din nou in discutie ca sa ami faca o noua licitatie zicand "De vina sunteti voi, cei care aveti caini ca ii aruncati la un moment dat in strada". Nimic mai fals, nici un om care creste o vietate nu va avea puterea sa o arunce in strada.
    Traim in tara taxelor, absurditatilor si "vedetelor" cu silicoane si botox.
    Cei ce ne ghideaza in aceste ape sunt prea orbi si prea rai ca sa realizeze ca drumul asta nu duce in vreun loc bun.

    ReplyDelete
  3. da...e mai usor sa anihilezi decat sa intelegi de ce...latra un caine....
    intr-o dimineata in fata mea un tip ii intinde unu catel o bucatica de paine....cainele se apropie dand din coada si...primeste un pun in bot....fuge schelalaind in timp ce ...acela radea de mama focului....
    data viitoare...cand un om bine intentionat va incerca sa-l hraneasca...va fi muscat....caine rau....nu?
    OM BUN....DAAAAAAAA

    ReplyDelete