Pages

Monday, March 14, 2011

Natura... sau nu?

De la al doilea razboi mondial pana acum, Japonia a crescut, s-a afirmat si a dovedit ca e cladita pe o baza solida, de niste oameni care sunt cu totul altfel decat noi ceilalti.
Si in timpul celui de-al doilea razboi mondial ca si acum, au primit o lovitura dura menita sa le stavileasca avantul tehnologic. Singura diferenta acum, este ca de data asta nu au deranjat pe nimeni vizibil, sau poate au facut-o prin nivelul ridicat pe care l-au atins.
Cum in ziua de azi, razboaiele s-au mutat de pe front, la bursa si in orice aspect semnifica economie, folosirea armelor clasice pentru orice fel de rafuiala, nu semnifica decat o involutie.
In anii ce s-au scurs, omul a invatat prin diverse metode sa controleze starea vremii si de ce nu, chiar si miscarea placilor tectonice. Detonarea unei cantitati impresionante de explozibil la o adancime seminificativa, intr-un loc unde se stia ca o anume placa tectonica are unghi favorabil de alunecare spre o alta, este un scenariu pe cat de fantezist pe atat de posibil.
Criza economica nu a lovit acea parte a Asiei deoarece cresterea veniturilor tarilor din acea zona a fost facuta pe buna dreptate, prin munca asidua, nu prin speculatii ca in cazul Americii.
In timp ce America se cufunda tot mai mult in criza, este zguduita de crizele tarilor arabe si parca si conductele de petrol isi mai inchid vanele, viitorul apre tot mai intunecat si fiecare zi este un pas inapoi. In tot acest timp, in partea cealata a lumii, exista o tara care creste necontenit, Japonia si face in fiecare zi pasi mici, marunti dar fermi doar inainte.
Este lovita zilnic de cutremure dar educatia oamenilor si inteligenta cu care si-au ridicat constructiile ii ajuta sa le integreze in cotidian ca pe orice ploaie de vara.
Poate ca cineva s-a gandit la un moment dat sa speculeze aceasta slabiciune a stabilitatii placilor tectonice si sa "ajute" urmatoarea miscare a lor.
De orice natura a fost unda de soc ce a dus la dezastrul din Japonia,  este de admirat forta oamenilor de a trece peste orice. Nimeni nu isi punea mainile in cap, nimeni nu isi smulgea parul...ce rost ar fi avut?
Starea de calm te ajuta in orice situatie sa iei cele mai bune decizii si ei stiu asta. Se aduna si incearca, cu meticulozitate sa isi revina...vor reusi fara nici o urma de indoiala.
Ce impact ar fi avut un asemenea seism in Romania? Cel mai probabil, trei sferturi de tara s-ar fi inchis si ar fi ramas pustie. Ar fi supravietuit doar cei aflati in aer liber in afara oraselor si pe umerii lor ar fi stat raspunderea de a o lua de la inceput. Dar asta s-ar fi intamplat la vreun an dupa ce ar termina sa-si planga soarta, ca asa e romanul, daca nu isi plange soarta sa se auda peste sapte mari si sapte tari, nu se simte bine.

Oare ce mai face cel mai mare accelerator de particule din Geneva, dupa a carui pornire a fost cutremurul din Haiti iar acum cel din Japonia? Nimeni nu il aduce in prim plan. Probabil s-a dovedit a fi un minunat centru de comanda pentru cate un Doctor Evil cu conturi bancare inimaginabile, care acum isi demonstreaza eficienta si justifica investitia.

Armele noii ere sunt probabil greu de imaginat pentru noi. Asa cum ar fi raza laser si aparatul cu socuri electrice pe vremea romanilor. Oare cum ar fi perceput Baiazid o riposta cu MIG-uri din partea lui Mircea cel Batran?
Sa fi ajuns armele viitorului in prezent, sau cum?

2 comments:

  1. de la inceput am avut convingerea ca nu cauze naturale au declansat dezastrul din Japonia...
    again and again banii si dorinta de a stapani si a conduce se afla in spatele asa ziselor cataclisme,razboia sau conflicte de tot felul...
    acum Libia...imi aminteste foarte bine de Irak si de grija pe care lumea si-o face brusc pentru ca libienii traiesc sub dictatura...ca si irakienii acum cativa ani...
    nu ma indoiesc ca petrolul Libiei e ca un magnet pentru cei care se joaca cu soarta lumii...
    ei gastiga mereu...mereu...:(

    ReplyDelete
  2. Mi-a placut partea cu "grija pe care lumea si-o face brusc pentru ca libienii traiesc sub dictatura"...toate prieteniile se nasc dintr-un interes anume si pier dintr-un motiv si mai intemeiat.
    Si daca in Libia cauza nu e petrolul, e probabil vreo noutate in domeniul militar care se doerste a fi testata undeva. Acolo e dictatura, hai sa ii "salvam" si sa ii facem colonie. O sa ii ajutam si al reconstructie, o sa le facem drumuri si le luam si pielea de pe ei...totul doar cu intentii bune, evident.

    ReplyDelete